1 Δεκ 2019

Καλό μήνα

Ο τελευταίος μήνας του έτους είναι ο δέκατος μήνας του ρωμαϊκού ημερολογίου (< December  (decem = δέκα).

Στο καλαντάρι του λαού μας ο Δεκέμβριος αναφέρεται γενικά ως Γιορτινός, λόγω των πολλών θρησκευτικών γιορτών του, και ειδικά Αϊ-Νικολιάτης ή Παππού-Νικόλας, αλλά και Νικολοβάρβαρα, από τις γιορτές του Αγ. Νικολάου και της Αγ. Βαρβάρας και Κυρ-Λευτέρης από τη γιορτή του Αγ. Ελευθερίου στις 15 Δεκεμβρίου, που χαρίζει “καλή λευτεριά” στις έγκυες.

Καθώς οι πιο κρύες μέρες θεωρούνται οι γιορτές των Αγίων Βαρβάρας, Σάββα και Νικολάου (4, 5 και 6 Δεκεμβρίου), η λαϊκή παράδοση αναφέρει ότι “Η Αγία Βαρβάρα βαρβαρώνει το κρύο, ο Αϊ-Σάββας σαβανώνει κι’ ο Αϊ-Νικόλας παραχώνει”.
Ο Δεκέμβριος αναφέρεται και ως Άσπρος μήνας ή Ασπρομηνάς, και ως Χριστιανάρης, Χριστουγεννιάτης, Χριστουγεννάρης ή Χριστουγεννάς.

Σε διάφορα μέρη λέγεται και Μπρουμάρης (δηλ. ομιχλώδης, σκοτεινός), από το λατινικό bruma που σημαίνει την βραχυτάτη του ενιαυτού ημέρα, την χειμερινή τροπή (22 Δεκεμβρίου).

Ο Δεκέμβριος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως Μήνας των Αποχαιρετισμών. Η Παλιά Χρονιά φεύγει και μαζί με αυτήν ό,τι έφερε και πήρε. Η Νέα περιμένει προ των πυλών πολλά υποσχόμενη. 

Οι γιορτινές μέρες ας είναι η φωτιά γύρω από την οποία συγκεντρώνονται οικογένειες, φιλίες, αγάπες, αναμνήσεις, όνειρα και μικρές σπίθες ελπίδας και ευτυχίας ξεπηδούν. 

Αποχαιρετώντας το 2019 και ελπίζοντας το 2020 να φέρει όλα αυτά που ο καθένας χρειάζεται. Με όπλα τις ανθρώπινες αξίες, τον πολιτισμό σύμμαχο και με την τέχνη φάρο...καλό μήνα.

@asprilex1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου