23 Δεκ 2024

ΕΥΧΕΣ


 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: μήνας αγάπης & προσφοράς: Ανασκόπηση - δημιουργίες & ευχαριστίες

 

Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση σας ανακοινώνουμε ότι η σχολική δράση για τη στήριξη του Κοινωνικού Παντοπωλείου της περιοχής μας ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία! Η συμμετοχή όλων ήταν συγκινητική και οι προσφορές σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης υπήρξαν εξαιρετικές.

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί συνέβαλαν με όλη τους την καρδιά, προσφέροντας είδη όπως ρύζι, ζυμαρικά, παιδικά παιχνίδια, φάρμακα  καθώς και προϊόντα προσωπικής υγιεινής και καθαριότητας. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συμμετείχαν και έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους προς τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.


Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024 αντιπροσωπεία μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών επιστέφτηκαν το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Παπάγου - Χολαργού και παρέδωσαν όλα τα είδη που είχαν συγκεντρωθεί. Οι μαθητές δημιούργησαν στο εργαστήρι του Κοινωνικού Παντοπωλείου χειροποίητα στολίδια και στη συνέχεια στόλισαν το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο.


Παράλληλα το ίδιο διάστημα οι μαθητές με την επιμέλεια των δασκάλων τους ετοίμασαν υπέροχες κατασκευές, οι οποίες παρουσιάστηκαν  στις 18 Δεκεμβρίου 2024 στη δράση, η οποία διοργανώθηκε για φιλανθρωπικούς σκοπούς και συνέβαλαν η όλη προσπάθεια να στεφθεί με επιτυχία.   

Οι ενέργειες αυτές υπήρξαν για όλους μας μια πολύτιμη εμπειρία αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς, ενισχύοντας τη σημασία της συνεργασίας και της αλληλοβοήθειας στην κοινότητά μας. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για έναν κόσμο με περισσότερη αλληλοκατανόηση και συμπαράσταση.

Ευχαριστούμε θερμά όλες και όλους μαθητές, μαθήτριες  εκπαιδευτικούς, γονείς και το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων  για την ενεργό συμμετοχή  τους καθώς και τους εθελοντές γονείς που προσέφεραν προσωπικό χρόνο για τη στήριξη αυτών των πρωτοβουλιών.

Σας ευχαριστούμε και πάλι για τη στήριξή σας και την ενεργό συμμετοχή σας.

Μαθητές μας εμπνεύστηκαν από τη δράση  και δημιούργησαν αφίσες και ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό ποίημα  με τον τίτλο : Αλληλεγγύη 





Αλληλεγγύη



Στιγμιότυπα από την επίσκεψη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο




    

 

 

 

 

 



Ευχαριστήριο


Μερικές από τις κατασκευές



22 Νοε 2024

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: Μήνας Αγάπης & Προσφοράς

 

Το Σχολείο μας, στο πλαίσιο της προσπάθειας καλλιέργειας των αξιών της αλληλεγγύης, της προσφοράς  προς τον συνάνθρωπο  και του εθελοντισμού  και σε συνέχεια των εθελοντικών δράσεων της περσινής χρονιάς του Εκπαιδευτικού Ομίλου "Μικροί εθελοντές – Εμένα με νοιάζει", συμμετέχει στην πρωτοβουλία του Δήμου Παπάγου – Χολαργού για τη συγκέντρωση παιχνιδιών, ειδών παντοπωλείου και φαρμάκων προς ενίσχυση των ωφελουμένων του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Φαρμακείου του Δήμου.

Τα παιχνίδια, (Χρησιμοποιημένα σε καλή κατάσταση)

Τα είδη παντοπωλείου ( τρόφιμα συσκευασμένα μεγάλης διάρκειας) και

Τα φάρμακα

συγκεντρώνονται στο Σχολείο ανά τάξη στο ειδικό χώρο «κουτί» αγάπης και προσφοράς που υπάρχει.

Το Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου και ώρες 10:00-14:00 θα παραδοθούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και Φαρμακείο του Δήμου, Βουτσινά 51. Την ίδια ημέρα αντιπροσωπεία μαθητών και μαθητριών του Σχολείου θα συμμετέχει στο στολισμό του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου του Κοινωνικού Παντοπωλείου με στολίδια και κάρτες που θα δημιουργήσουν οι μαθητές.

 


Παιδική προσμονή...

 Οι γιορτές των Χριστουγέννων & της Πρωτοχρονιάς πλησιάζουν και όλα τα παιδιά αδημονούν και τις προσμένουν με λαχτάρα. Δύο μαθήτριες του Σχολείου μας αποτύπωσαν με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο αυτή την άδολη και  αυθεντική παιδική προσμονή...


                          Δημιουργοί: Παναγιώτα Σγάντζου & Λαμπρινή Δοδού

3 Νοε 2024

Μαθαίνω, κατανοώ και δρω ενάντια στην Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Σχολείου η 1η για τη φετινή χρονιά δια ζώσης συνάντηση στο πλαίσιο της Σχολής Γονέων με θέμα: Φαινόμενα Σχολικού Εκφοβισμού: Ενημερωνόμαστε – Κατανοούμε – Δρούμε Οι εισηγητές του θέματος κος Νίκος Ζούκης Δ/ντης και η κα Μαρία Βουλκούδη, Υπεύθυνη εκπαιδευτικός του Σχολείου για τη σχολική βία κινήθηκαν σε τρεις άξονες: ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΣΤΕ – ΚΑΤΑΝOΟΥΜΕ – ΔΡΟΥΜΕ 



ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΣΤΕ 
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης διαφάνηκε ότι αν και στα φαινόμενα ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού (Ε.ΒΙ.Ε.) συμπεριλαμβάνεται κάθε μορφή σωματικής, λεκτικής, ψυχολογικής συναισθηματικής, κοινωνικής, ρατσιστικής, σεξουαλικής, ηλεκτρονικής, διαδικτυακής ή άλλης βίας και παραβατικής συμπεριφοράς, που πλήττει τη σχολική κοινότητα και διαταράσσει την εκπαιδευτική διαδικασία, εντούτοις δεν συνιστούν οπωσδήποτε όλες οι παραπάνω συμπεριφορές Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)
 
Για να ενταχθεί μια συμπεριφορά στα φαινόμενα Ε.ΒΙ.Ε. χρειάζεται να έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά: 

  • Είναι σκόπιμη, άδικη και απρόκλητη συμπεριφορά.
  • Είναι επιθετική συμπεριφορά που, κατά κανόνα, επαναλαμβάνεται. Ασκείται από ισχυρότερο/η προς συγκριτικά πιο αδύναμο/η. Ο εκφοβισμός στο διαδίκτυο μπορεί να είναι εξίσου ή/και πιο σοβαρός, καθώς εκεί εξουδετερώνεται η ανισορροπία δύναμης αλλά η έκθεση του/της μαθητή/τριας που εκφοβίζεται γίνεται δημόσια, σε ελάχιστο χρόνο και είναι ανεξέλεγκτη.
  • Εκείνος/η που ασκεί Ε.ΒΙ.Ε. έχει σκοπό να προκαλέσει φόβο, ανησυχία, πόνο και φθορά σε εκείνον/η που στοχοποιεί.
  • Εκείνος/η που ασκεί Ε.ΒΙ.Ε. αντλεί κάποιο όφελος από την πράξη του/της (ευχαρίστηση, κύρος, απόκτημα).
  •  Ο/η μαθητής/τρια που υφίσταται Ε.ΒΙ.Ε. αδυνατεί, συνήθως, να υπερασπιστεί τον εαυτό του/της

Διαφάνηκε επίσης ότι όλες οι «συγκρούσεις» στο Σχολείο δεν είναι αναγκαστικά αρνητικές: 

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ

ΘΕΤΙΚΕΣ

Όλες όσες αναφέρθηκαν στην Ε.ΒΙ.Ε

(σκόπιμες, επαναλαμβανόμενες σε συγκεκριμένους μαθητές, εκδηλώνονται με ανισορροπία δύναμης κ.λπ)

    ·   Διεκδίκησης «χώρου» στην τάξη, στο παιχνίδι κ.λπ

  • Τήρησης κανόνων στο παιχνίδι ή στην τάξη
  •  Διαμεσολαβητικές σε περιπτώσεις συμπεριφορών Ε.ΒΙ.Ε.

(Συμβάλλουν θετικά στην δόμηση της προσωπικότητας των μαθητών/τριων, οι οποίοι διανύουν αναπτυξιακή περίοδο  )


Διαφάνηκε ακόμη πως τα φαινόμενα Ε.ΒΙ.Ε. έχουν πολλές αιτίες (ατομικοί, οικογενειακοί, σχολικοί και κοινωνικοί παράγοντες), οι οποίοι  διατηρούν πολύπλοκες σχέσεις  μεταξύ τους, αλληλοεπιδρούν, εξελίσσονται δυναμικά και σε πολλές περιπτώσεις, τα φαινόμενα αυτά, υφέρπουν χωρίς να γίνονται άμεσα αντιληπτά. Η διάσταση αυτή αναδεικνύει και την αναγκαιότητα συστημικής οπτικής και θεώρησης  που χρειάζεται για να κατανοηθούν, να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν  σε κάθε σύστημα.  

ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ

Στον άξονα της κατανόησης των φαινομένων Ε.ΒΙ.Ε. προβλήθηκε σχετικό σύντομο βίντεο και αναλύθηκαν οι ρόλοι:



Η παρουσίαση και η ανάλυση των ρόλων στα φαινόμενα Ε.ΒΙ.Ε. συνέβαλε να κατανοηθεί ότι όλα τα μέρη σ’ ένα σύστημα έχουν ρόλο και σημασία.

 

ΔΡΟΥΜΕ

Στον άξονα δρούμε οι εισηγητές εστίασαν στο ποιες συμπεριφορές - ενδείξεις  χρειάζεται να προβληματίζουν τους γονείς και στο τι κάνει και πως αντιδρά το σχολείο τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισης

Οι παρακάτω ενδείξεις – συμπεριφορές χρειάζεται να προβληματίζουν τους γονείς, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι το παιδί τους υφίσταται Ε.ΒΙ.Ε.

  • Εκδήλωση άγχους σχετικά με τη μετακίνηση από και προς το σχολείο: εκκλήσεις προς τους γονείς για συνοδεία, αλλαγές διαδρομής, καθυστερήσεις στην προσέλευση κ.ά.
  • Εκδήλωση απροθυμίας προσέλευσης στο σχολείο, αδικαιολόγητες απουσίες έως και σχολική άρνηση.
  • Μείωση ενδιαφέροντος για το σχολείο, μείωση της σχολικής επίδοσης, προβλήματα συγκέντρωσης κατά την εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Προσκόλληση σε κάποιους/ες συμμαθητές/τριες ή εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων.
  • Συχνά παράπονα για πονοκεφάλους, κοιλόπονο ή άλλες σωματικές ενοχλήσεις/συμπτώματα.
  • Εμφάνιση ανεξήγητης αλλαγής είτε στη διάθεση (άγχος, θλίψη, ευερεθιστότητα, θυμός) είτε στη συμπεριφορά (επιθετικότητα, απόσυρση, απομόνωση), τα οποία είναι ιδιαίτερα εμφανή πριν από την επιστροφή στο σχολείο μετά τα Σαββατοκύριακα ή από μεγαλύτερες σχολικές διακοπές.
  • Απροσδόκητη εμφάνιση δυσκολιών στην ομιλία (π.χ. στην άρθρωση, στη ροή κ.ά.).
  • Νυχτερινή ενούρηση.
  • Διαταραχές ύπνου ή εφιάλτες.
  • Εμφάνιση μεταβολής στις διατροφικές συνήθειες: τρώει λιγότερο ή περισσότερο απ’ ότι πριν.
  • Συχνή απώλεια ή καταστροφή προσωπικών αντικειμένων: σκισμένα ή χαμένα ρούχα, βιβλία, κ.λπ.
  • Αυξημένες απαιτήσεις για χρήματα ή συχνή αναφορά για κλοπή των χρημάτων του/της.
  • Εμφάνιση ανεξήγητων μωλώπων, εκδορών ή κοψιμάτων.
  • Εμφάνιση απροθυμίας ή/και άρνησης να συζητήσει για αυτά που τον/την απασχολούν

Τι κάνει και πως αντιδρά το Σχολείο:

Το Σχολείο επιδιώκει συστηματικά την καλλιέργεια, την επικράτηση και τη διατήρηση στη ροή του χρόνου του  κατάλληλου παιδαγωγικού κλίματος που επικεντρώνεται στην ποιότητα της μαθητικής ζωής, ενδυναμώνει όλα τα μέλη του συστήματος (μαθητές – εκπαιδευτικούς- γονείς) και προάγει την αίσθηση της ασφάλειας, της αλληλοκατανόησης και της αμοιβαίας στήριξης μέσα από:

Βασικές αρχές και διαδικασίες

  • ·    «Ουδείς εκών κακός» έλεγε ο Σωκράτης: Κανένας άνθρωπος – μαθητής/μαθήτρια από τη φύση του δεν είναι κακός/κή και έχει πολλές δυνατότητες
  • ·   Κάθε ωστόσο αποκλίνουσα από το κοινά συμφωνημένο πλαίσιο αρχών και κανόνων συμπεριφορά που βλάπτει δικαιώματα ή ελευθερίες άλλων, είναι μη αποδεκτή και ελέγχεται παιδαγωγικά στο σχήμα: Συμπεριφορά → Συνέπεια 
  • ·   Ωστόσο το Σχολείο δεν είναι δικαστήριο να αποφασίζει περί αθωότητας / ενοχής και να επιβάλλει ποινές, αλλά οφείλει να εξαντλεί όλα τα μέσα (παιδαγωγικές διαδικασίες και στρατηγικές ) που διαθέτει για να βοηθήσει το κάθε μέλος να αυτοβελτιώνει τη συμπεριφορά του.
  • ·   Σε κάθε σύστημα  κάθε μέρος έχει μερίδιο συμμετοχής - ευθύνης και οφείλει η καθεμία και ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη που της/του αναλογεί.
  • ·    Οι ενημερωμένοι - επιμορφωμένοι μαθητές – εκπαιδευτικοί και γονείς λειτουργούν καλύτερα σε όλα τα επίπεδα και πλαίσια (ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ – ΣΧΟΛΙΚΟ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ)

Οριζόντια σχέδια δράσης πρόληψης

  • Προγράμματα πρόληψης των φαινομένων Ε.ΒΙ.Ε στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Πρόκειται για σχέδιο δράσης πρόληψης αυτών των φαινομένων στους δύο πρώτους κύκλους (Ζω καλύτερα – Ευ ζην & Ενδιαφέρομαι και ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη) όλων των τάξεων στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Στις  δραστηριότητες που υλοποιούνται  μαθητές οικοδομούν ατομικές  στρατηγικές αναγνώρισης και διαχείρισης αυτών των φαινομένων και κοινωνικές δεξιότητες συνεργασίας για την αντιμετώπισή τους.
  • Η κρίση ως ευκαιρία: Προσεγγίζουμε, κατανοούμε και αντιμετωπίζουμε φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού στην καθημερινή λειτουργία του Σχολείου. Πρόκειται για μια οριζόντια δράση που διαπερνά όλες τις λειτουργίες  και τις τάξεις   της Σχολικής Μονάδας. Στόχοι της  είναι: α) η περαιτέρω ενδυνάμωση και καλλιέργεια κλίματος αλληλοσεβασμού και εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των μελών της Σχολικής Κοινότητας (μαθητές – εκπαιδευτικοί – γονείς) β) Η αξιοποίηση των διάφορων εντάσεων- συγκρούσεων - κρίσεων που προκύπτουν για να διαμορφωθεί μια διαδικασία αποτελεσματικής διαχείρισής τους με κατάλληλα κάθε φορά «εργαλεία» γ) Η ανάλυση εντάσεων και συγκρούσεων έτσι ώστε να αποσαφηνίζονται ποια ζητήματα και φαινόμενα  σχετίζονται με το σχολικό εκφοβισμό και ποια όχι δ)Η συλλογή ερευνητικών δεδομένων με την ερευνητική στρατηγική έρευνα – δράση που  αποτελούν βασικοί άξονες του σχεδιασμού των προληπτικών δράσεων ενάντια στα φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού και ε) Η αξιοποίηση των ερευνητικών δεδομένων για το σχεδιασμό, την  ανάπτυξη και την  υλοποίηση επιμορφωτικών δράσεων διαχείρισης φαινομένων σχολικού εκφοβισμού για εκπαιδευτικούς και γονείς. 
  • Η διαφορά ως πλεονέκτημα: Πρόκειται για μια οριζόντια δράση που διαπερνά όλες τις λειτουργίες και τις τάξεις της Σχολικής Μονάδας και στοχεύει στο σχεδιασμό και την υλοποίηση   συστημικών πλαισίων υποστήριξης  μαθητών με ιδιαιτερότητες αξιοποιώντας και εφαρμογές της θεωρίας Πολλαπλών Τύπων Νοημοσύνης (Π.Τ.Ν.)
  • Συνδιαμορφώνουμε  τον Σχολικό Κανονισμό:  Μεριμνούμε για την εφαρμογή του στην  καθημερινή λειτουργία του Σχολείου. Σύμφωνα με ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις το κάθε σχολείο οφείλει να έχει Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας. Αυτή την περίοδο ο Εσωτερικός Κανονισμός του Σχολείου βρίσκεται στο στάδιο ελέγχου και έγκρισης από υπερκείμενες αρχές (Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας ). Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα γνωστοποιηθεί και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Σχολείου. Παράλληλα θα εκκινήσει το σχέδιο δράσης το οποίο προβλέπει όλα τα μέρη του συστήματος (μαθητές – εκπαιδευτικοί – γονείς) να συμμετέχουν ενεργά στην περαιτέρω βελτίωση και εμπλουτισμό του, ώστε να επιτύχει τους στόχους του.  

Δράσεις αντιμετώπισης

Σε κάθε περίπτωση που οι γονείς έχουν ικανές ενδείξεις από όσες προαναφέρθηκαν, έχουν συλλέξει επιπλέον πληροφορίες και έχουν ανησυχήσει σε μεγάλο βαθμό συστήνεται να επικοινωνήσουν άμεσα και να αναφέρουν σχετικά στον Δ/ντή του Σχολείου. Εάν αυτό δεν το επιθυμούν ή τους είναι δύσκολο μπορούν να κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό https://stop-bullying.gov.gr

Σε κάθε τέτοια περίπτωση το Σχολείο ακολουθεί πρωτόκολλο διερεύνησης και αντιμετώπισης το οποίο στο σχολείο μας εμπλουτίζεται περαιτέρω με μια  επιστημονικά στέρεα τεκμηριωμένη  μεθοδολογία που περιλαμβάνει τα παρακάτω:

  • ·Έρευνα – δράση για την κατανόηση της κατάστασης
  • ·Χρήση «εργαλείων» για τη συλλογή των κατάλληλων κάθε φορά πληροφοριών
  1.             Συνεντεύξεις με πρωταγωνιστές  και παρατηρητές
  2.             Τεστ αυτοαναφοράς ή ετεροαναφοράς ψυκοκοινωνικής προσαρμογής
  3.             Διαγνωστικά γνωστικά τεστ στη γλώσσα και τα μαθηματικάυ
  4.             Διεξαγωγή κοινωνιογραμμάτων

  • Επεξεργασία, αναστοχασμός και αποφάσεις (παιδαγωγικές στρατηγικές)
  • Ενημέρωση γονέων
  • Επανεξέταση – αξιολόγηση της κατάστασης

 

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με γόνιμο διάλογο και ουσιαστικούς προβληματισμούς που χρήζουν επεξεργασίας και αναστοχασμού από όλους.

Επίσης ο Δ/ντης γνωστοποίησε, με αφορμή σχετική ερώτηση, ότι τις επόμενες ημέρες θα διατεθεί και ψυχολόγος στο Σχολείο για μια ημέρα την εβδομάδα στο πλαίσιο προγραμμάτων ΕΣΠΑ του Υπουργείου Παιδείας. Οι αρμοδιότητες και το πρόγραμμα δράσης της στο Σχολείο θα γνωστοποιηθεί έγκαιρα.  

1 Νοε 2024

Παρέλαση: Ποιητικές δημιουργίες & στιγμιότυπα

Η συμμετοχή όλων μας σε μαθητικές παρελάσεις αποτελεί ένα ιδιαίτερο βίωμα που μας συνοδεύει σ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Αυτό το ιδιαίτερο αποτύπωμα που κατοικεί μέσα μας και συμπυκνώσει πλήθος συναισθημάτων καλλιεργούν  και οι σημερινοί μας μαθητές στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τις εθνικές επετείους. Η φετινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου ενέπνευσε μια μαθήτρια της Στ τάξης του Σχολείου μας, η οποία δημιούργησε ένα εξαιρετικό ποίημα που αναδύει πολύ σημαντικά  συναισθήματα και βιώματα σε όλους αλλά και στους μαθητές του Σχολείου, οι οποίοι συμμετείχαν στην παρέλαση με ιδιαίτερη χαρά και περηφάνια. Συγχαρητήρια στην δημιουργό του ποιήματος, σε όλους τους μαθητές του Σχολείου για την άψογη παρουσία τους στην παρέλαση και στη γυμνάστρια του Σχολείου μας  κα Εύη Τσαπέ για την προετοιμασία των μαθητών μας.  

Ποίημα: Παρέλαση

Στητοί,

καμαρωτοί, ας παρελάσουμε για τους ανθρώπους

που αγωνίστηκαν. Τι τιμή!

για την Ελλάδα μας τη μοναδική!

 

Ο πόλεμος είναι κάτι φριχτό,

τρομακτικό.

Όμως οι Έλληνες που πολεμούσαν χρόνια

πολεμούσαν μες τα χιόνια

και καθώς αγωνιζόταν με ψυχή

 Οι εχθροί άκουγαν

τον απόηχο …….να φωνάζει:

«Μολών Λαβέ, δεν θα ηττηθούμε ποτέ»

 

28η Οκτωβρίου,

17η Νοεμβρίου και

25η Μαρτίου.

Να θυμόμαστε τις

γιορτές αυτές

που είναι νίκες ψυχής σημαντικές

Δημιουργός Μελίνα Ναύλερη

Στιγμιότυπα

Παρασκευή 25 - 10 -2024: Κατάθεση Στεφάνου








Δευτέρα 28-10-2024: Παρέλαση

ΥΓ: Ευχαριστούμε την κα Δήμητρα Ζάννου και τον κο Χρήστο Παζιάνα για τη διάθεση φωτογραφιών από το προσωπικό τους αρχείο για τις ανάγκες της παρούσας δημοσίευσης

Πρόγραμμα Επικοινωνίας Εκπαιδευτικών Γονέων για το σχ. έτος 2024-25



 


29 Οκτ 2024

Ένα μήνυμα από μικρούς για "μεγάλους"

 Στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 οι μαθητές της Δ΄ τάξης, με την  ενθάρρυνση της δασκάλας τους, δημιούργησαν συλλογικά ένα "εκπληκτικό εικαστικό έργο" που αναδύει ουσιαστικά επίκαιρα  μηνύματα με πλανητική εμβέλεια. Θερμά συγχαρητήρια στις μαθήτριες, στους μαθητές και στη δασκάλα τους.

 


27 Οκτ 2024

Το ΟΧΙ του χθες και τα ΟΧΙ του σήμερα

Με μια λιτή αλλά πολύ ουσιαστική εκδήλωση την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024 τιμήθηκε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940. Μετά το τελετουργικό της ημέρας, το οποίο περιλάμβανε την παράδοση της σημαίας στις σημαιοφόρους  και τις/τους  παραστάτες, οι οποίοι είναι για την πρώτη περίοδο – έως 31 Ιανουαρίου 2025

Σημαιοφόρος:              Κατερίνα Ρέλλα

Δ. Παραστάτης:           Κων/νος Γεωργακόπουλος

Α. Παραστάτης:           Μελίνα Ναύλερη

Δ.Π. Παραστάτης:       Γιώργος Γρηγοράτος

Κ. Π. Παραστάτης:      Ανδριάνα Τζανέτου

Α.Π. Παραστάτης:       Αλέξανδρος Κιούκης

Κατάθεση Στεφάνου:  Λήδα Παζιάνα

 

Για τη δεύτερη περίοδο από 1η Φεβρουαρίου έως 15 Ιουνίου 2025

Σημαιοφόρος:            Χαρά Γεωργίου

Δ. Παραστάτης           Σοφία Ρουσάκη

Α. Παραστάτης           Τηλέμαχος Γαλιώτος

Δ.Π. Παραστάτης       Στάθης Σγάντζος

Κ. Π. Παραστάτης       Μανός Μητσούδης

Α.Π. Παραστάτης        Γιώργος Δοδός

Κατάθεση Στεφάνου: Φίλιππος Μπεκιάρης

Ακολούθησε το τραγούδι « Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του» από τη χορωδία του Εκπαιδευτικού Ομίλου που επιμελείται ο εκπαιδευτικός μουσικής κος Θωμάς Κοντογεώργης. Ακολούθως  ο Διευθυντής ανέλυσε στους μαθητές πως οι  βασικές έννοιες της επετείου φασισμός – εθνική ανεξαρτησία – αναγκαιότητα ειρηνικής συνύπαρξης και συλλειτουργίας όλων των λαών της γης είναι επίκαιρα σήμερα.  Στη συνέχεια οι μαθητές με την επιμέλεια των εκπαιδευτικών στις τάξεις τους ασχολήθηκαν  και επεξεργάστηκαν με δημιουργικές δραστηριότητες τα μηνύματα της Εθνικής  Επετείου. Οι μικροί μαθητές της Α΄ τάξης παρέλαβαν από μια ελληνική σημαία προσφορά της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας. 

Μία από τις πλέον ουσιαστικές λειτουργίες των ιστορικών γεγονότων και γενικότερα της ιστορίας είναι η επιρροή τους στο εκάστοτε σήμερα. Εκπαιδευτικοί του Σχολείου αξιοποίησαν αυτή την ουσιαστική λειτουργία και παρότρυναν τους μαθητές  να σκεφτούν και να εκφραστούν για το πως το ΟΧΙ του 1940 είναι επίκαιρο σήμερα. Οι μαθητές άδραξαν την ευκαιρία και εκφράστηκαν με πολλούς τρόπους. Δείτε και απολαύστε τις δημιουργίες τους:






5 Οκτ 2024

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

 

Εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών


Η 26η Σεπτεμβρίου είναι ημέρα αφιερωμένη στον εορτασμό των γλωσσών.

Ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών στις 26 Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε με απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe), στις 6 Δεκεμβρίου 2001.

Οι γλώσσες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που οφείλουμε να διαφυλάξουμε, να καλλιεργήσουμε και να αναδείξουμε. Χρησιμεύουν ως γέφυρες επικοινωνίας με άλλους πολιτισμούς, προάγοντας την αμοιβαία κατανόηση, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή και διευκολύνουν την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες. Για το 2024, το θέμα του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών είναι «Γλώσσες για την ειρήνη».

 Για αυτόν τον λόγο οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης των Γαλλικών στο Σχολείο μας, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας των Γαλλικών, Μπεγάκη Κατερίνας, ευαισθητοποιήθηκαν στα κοινωνικά οφέλη της γλωσσομάθειας, στη σημασία της εκμάθησης ξένων γλωσσών και γιόρτασαν αυτή την ημέρα μαθαίνοντας λέξεις σχετικές με την Ειρήνη και την προφορά τους σε άλλες γλώσσες. Επίσης, έκαναν διαλόγους στα Γαλλικά και τραγούδησαν δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι το να μαθαίνεις και να μιλάς μια ξένη γλώσσα αποτελεί όχημα επικοινωνίας ενώ ταυτόχρονα ενισχύονται οι πολυγλωσσικές και διαπολιτισμικές δεξιότητες των μαθητών. Τέλος, εμπνεύστηκαν από τον πίνακα του Πικάσο “Guernica” και απεικόνισαν τον πόλεμο και την ειρήνη με τη δική τους οπτική γωνία.

Συγχαίρουμε τη διδάσκουσα καθηγήτρια κα Κατερίνα Μπεγάκη και τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης για την αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών, τις δημιουργίες τους και τα ουσιαστικά μηνύματα που αναδύουν.





2 Οκτ 2024

Ενημερώσεων συνέχεια....

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Αγαπητοί Γονείς

Σας γνωρίζουμε το πρόγραμμα της συνάντησης των γονέων με τις/τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων και ώρα από  5:30 έως 19:00. Σκοπός της συνάντησης είναι η γνωριμία σας με τις/τους εκπαιδευτικούς  ειδικοτήτων  και μια σύντομη γνωστοποίηση βασικών επισημάνσεων για τη διδασκαλία του κάθε γνωστικού αντικειμένου.

Οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων θα μιλήσουν στους γονείς με την παρακάτω σειρά:

Α/Α/

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ

         1.          

Παπανικολάου Φάλυ

Φυσική Αγωγή

Γονείς του 2ου ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟΥ «ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ»

         2.          

Τσουρουφλή Σοφία & Μαυρομματάκη Ιωάννα

Αγγλική Γλώσσα

Γονείς του 2ου ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟΥ «ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ»

         3.          

Κοντογεώργης Θωμάς

Μουσική

Γονείς και των δύο Σχολείων

         4.          

Μπεγάκη Κατερίνα

Γαλλική Γλώσσα

Γονείς και των δύο Σχολείων

         5.          

Κεφαλά Σοφία

Πληροφορική (Τ.Π.Ε.)

Γονείς και των δύο Σχολείων

         6.          

Κατσάνα Ιωάννα

Εικαστικά

Γονείς και των δύο Σχολείων

         7.          

Παπαϊωάννου Εύχαρις

Θεατρική Αγωγή

Γονείς και των δύο Σχολείων

         8.          

Αναστασία Καδόγλου

Αγγλική Γλώσσα

Γονείς του 3ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ

         9.          

Τσαπέ Παρασκευή

Φυσική Αγωγή

Γονείς του 3ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ

 

Με το πέρας της συνάντησης με τις/τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων   και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί ειδική ενημερωτική συνάντηση που αφορά όλους τους γονείς των οποίων τα παιδιά παρακολουθούν το κοινό ΟΛΟΗΜΕΡΟ (απογευματινό ) Πρόγραμμα και των δύο Σχολείων , από τους Διευθυντές και την Υπεύθυνη Συντονίστρια του κοινού ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Για την καλύτερη δυνατή πληροφόρησή σας για το σκοπό και τις αρχές λειτουργίας του ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ, δείτε:Βασικός Σκοπός & Αρχές Λειτουργείας του ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ (Απογευματινού) Προγράμματος  

ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

 

Κωστόγιαννη Πηνελόπη

 

Ζούκης Νίκος