5 Οκτ 2024

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

 

Εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών


Η 26η Σεπτεμβρίου είναι ημέρα αφιερωμένη στον εορτασμό των γλωσσών.

Ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών στις 26 Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε με απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe), στις 6 Δεκεμβρίου 2001.

Οι γλώσσες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που οφείλουμε να διαφυλάξουμε, να καλλιεργήσουμε και να αναδείξουμε. Χρησιμεύουν ως γέφυρες επικοινωνίας με άλλους πολιτισμούς, προάγοντας την αμοιβαία κατανόηση, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή και διευκολύνουν την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες. Για το 2024, το θέμα του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών είναι «Γλώσσες για την ειρήνη».

 Για αυτόν τον λόγο οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης των Γαλλικών στο Σχολείο μας, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας των Γαλλικών, Μπεγάκη Κατερίνας, ευαισθητοποιήθηκαν στα κοινωνικά οφέλη της γλωσσομάθειας, στη σημασία της εκμάθησης ξένων γλωσσών και γιόρτασαν αυτή την ημέρα μαθαίνοντας λέξεις σχετικές με την Ειρήνη και την προφορά τους σε άλλες γλώσσες. Επίσης, έκαναν διαλόγους στα Γαλλικά και τραγούδησαν δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι το να μαθαίνεις και να μιλάς μια ξένη γλώσσα αποτελεί όχημα επικοινωνίας ενώ ταυτόχρονα ενισχύονται οι πολυγλωσσικές και διαπολιτισμικές δεξιότητες των μαθητών. Τέλος, εμπνεύστηκαν από τον πίνακα του Πικάσο “Guernica” και απεικόνισαν τον πόλεμο και την ειρήνη με τη δική τους οπτική γωνία.

Συγχαίρουμε τη διδάσκουσα καθηγήτρια κα Κατερίνα Μπεγάκη και τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης για την αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών, τις δημιουργίες τους και τα ουσιαστικά μηνύματα που αναδύουν.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου